Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Джозеф Байден не може обіймати посаду президента, адже він «збоченець»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що президент США Джозеф Байден останнім часом має вигляд «не зовсім здорової людини». Мовляв, то він говорить сам до себе, то в нього виявили три руки тощо. На підтвердження цієї тези автори запевняли, що на одній із зустрічей з громадськістю Джо Байден «нюхав підлітка» та проявляв до дитини «нездорову зацікавленість». До публікацій додають доказ — відео з тіктоку.

Кейс проаналізували фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що відео змінили за допомогою спеціального редактора. Автори збільшили масштаб зображення та підставили звук втягування повітря, скоротивши тривалість запису. Насправді Джозеф Байден нахилився до немовляти, яке тримала мати на руках, щоб прошепотіти, за його словами, секрет. Після чого запропонував сфотографуватись із мамою дитини.

На оригінальному відео можна помітити напис «то я зустріла сьогодні президента США», а автори фейку прибрали цей напис, позбавивши контексту всієї події.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись