Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росіяни знищують ангари не із зерном, а з українською технікою

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що 19 липня російська армія атакувала не ангари із зерном, а місце сховку української техніки. Автори дописують, що Москва не дозволить обстрілювати цивільну чи портову інфраструктуру. До публікацій додають відео «знищеного ангару з українською технікою».

Фактчекери проєкту StopFake пояснюють, що це відео не має жодного стосунку до подій 19 липня. На ньому знято знищений Збройними силами України склад російської військової техніки. Натомість міністр агрополітики та продовольства України Микола Сольський заявив, що під час атаки росіяни знищили 60 тисяч тонн зерна. Крім того, вони пошкодили портову інфраструктуру, яка залучена в роботі «зернового коридору». 

Тобто росіяни продовжують знищувати нашу інфраструктуру, перешкоджаючи так експорту зерна з України. А автори вкотре відзеркалюють ситуацію та заявляють, буцімто вони не причетні до знищення елементів цивільної чи портової інфраструктури. Традиційно кажуть, що це «військовий об’єкт». Однак це не так.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись