Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американський актор Елайджа Вуд запросив Зеленського до США «лікуватися від наркозалежності»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що американський актор Елайджа Вуд нібито записав відео, в якому звертається до Президента України Володимира Зеленського зі словами підтримки та запрошенням «звернутися до центрів лікування від алкоголізму та наркозалежності». Автори додають скриншот та відео нібито з історій в інстаграмі. Це — неправда. 

Фактчекерам StopFake вдалося проаналізувати цей кейс, і вони визначили, що на офіційних сторінках у соцмережах актора немає такого відео. Найбільш імовірно, що ролик скомпільований за допомогою спеціальних програм. Фахівці пояснили, що на відео є очевидні ознаки редагування, адже воно уривчасте. Тобто безперервність (одна із ознак оригінальності відео, яке зняте вживу без пауз) порушена.

Більш того, на фейковому скриншоті сториз несправжня назва облікового запису інстаграму актора. Він також неодноразово заявляв, що його сторінка в інстаграмі зараз  непублічна й закрита. Зараз лише твітер є відкритою та публічною сторінкою в соціальних мережах Вуда. 

Також фактчекери з’ясували, що актор має сторінку на сайті cameo.com. На ньому можна замовити звернення від зірки з будь-яким текстом за певну суму. Звернення від Елайджі коштує 265 фунтів. Фахівці припускають, що автори фейкового допису користалися саме цим ресурсом. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись