Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські благодійні фонди накопичують великі суми коштів на рахунках і не направляють їх на допомогу

Таку тезу поширили в українському сегменті соцмереж, зокрема в тіктоці. Користувачі постили відео дівчини, у якому вона розповідає про «шахрайство» з боку благодійних фондів України. Мовляв, вони нібито тримають на своїх рахунках значні кошти з пожертв українців та не витрачають їх на потреби ЗСУ. 

Фактчекери VoxCheck дослідили цей кейс і пояснили, що  фондам важливо мати певну кількість коштів для великих закупівель або ж екстрених ситуацій. Благодійні фонди використовують кошти для допомоги військовим. За можливості вони звітують про це на своїх сайтах чи сторінках у соціальних мережах. Наприклад, голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут у репортажі  «Української правди» пояснив, що час від часу на ринку з’являються можливості придбати надважливе обладнання, але його можуть розкупити інші країни або організації. Тому благодійним фондам важливо мати гроші про запас. 

Ба більше, українські фонди, як правило, звітують про використані кошти. «Фонд Сергія Притули» чи «Повернись живим» звітують як про регулярні закупівлі, так і про спеціальні збори. Тобто намагаються бути якомога прозорішими. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись