Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Байден попросив не стрибати «людину-невидимку» під час свого виступу

Таку інформацію поширюють у соцмережах й у кремлівських медіа. До повідомлень додають обрізане відео з президентом США Джо Байденом, де він нібито звертається до когось невидимого та просить «перестати стрибати». У повідомленнях також йдеться, що «Байдена точно потрібно обирати на другий термін, адже він явно чує голоси з потойбіччя, бачить привидів та чує сутності». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери StopFake. Вони знайшли відео виступу Джо Байдена в Ольстерському університеті (Північна Ірландія), зняте телеканалом GB News. Оператор знімав президента США крупним та загальним планом. На кадрі, знятому крупним планом, можна побачити, що Байден звертається до людей — вони стояли на поверхах, розташованих над банером. Тобто очевидно, що президент США не спілкується сам із собою.

Однак такі фейки потрібні Росії, щоб дискредитувати президента США та переконати всіх у тому, що він «неадекватно поводиться». Агітпроп намагається створити для Байдена образ пристаркуватого й божевільного чоловіка, не здатного приймати рішення, й якому нібито не можна довіряти.  Раніше «Детектор медіа» спростовував низку фейків про Джо Байдена, зокрема про нібито падіння з літака під час візиту до Варшави або про буцімто його заяву, де стверджували, що Путіна неможливо перемогти. Також аналітики та аналітикині спростували маніпуляцію про те, як Байден начебто заявив, що «лікарям довелося розрізати йому черепну коробку, аби переконатися, що у нього є мозок».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись