Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Після вступу Фінляндії в НАТО Росія почала переміщувати ядерну зброю до російсько-фінського кордону

З 6 квітня у грузинському сегменті Facebook почали поширювати відео, на якому зафіксовано пересування міжконтинентального балістичного ракетного комплексу РС-24 «Ярс». Згідно з описом, мобільні ядерні установки з’явилися у прикордонному місті Виборг після того, як Фінляндія вступила в НАТО. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці Myth Detector. Відео поширилося у Twitter, де кілька акаунтів змогли визначити розташування техніки за допомогою геолокації. Порівнявши локацію на відео з картою Google, визначили, що відео техніки зняте у місті Кольчугине Володимирської області, що неподалік від Москви, а не в місті Виборг біля кордону з Фінляндією. Також Myth Detector звернулися до фахівця з озброєння Гіги Інашвілі. За його словами, зона дії ракетного комплексу РС-24 «Ярс» становить до 12 000 км, «система не призначена для прилеглих країн, а комплекси, зображені на відео, ймовірно, готувалися до параду 9 травня».

Поширення відео, на якому зафіксоване переміщення техніки нібито до кордону з Фінляндією, — було задля залякування. Раніше перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський наголошував, що «Якщо на цих територіях [Швеції та Фінляндії] з’являться підрозділи НАТО, ці території стануть мішенню — або можливою мішенню — для удару». «Детектор медіа» досліджував, що писали анонімні телеграм-канали про вступ Фінляндії до НАТО та як Путін звинуватив НАТО у «порушенні» обіцянки не розширюватися на Схід.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись