Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Після вступу Фінляндії в НАТО Росія почала переміщувати ядерну зброю до російсько-фінського кордону

З 6 квітня у грузинському сегменті Facebook почали поширювати відео, на якому зафіксовано пересування міжконтинентального балістичного ракетного комплексу РС-24 «Ярс». Згідно з описом, мобільні ядерні установки з’явилися у прикордонному місті Виборг після того, як Фінляндія вступила в НАТО. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці Myth Detector. Відео поширилося у Twitter, де кілька акаунтів змогли визначити розташування техніки за допомогою геолокації. Порівнявши локацію на відео з картою Google, визначили, що відео техніки зняте у місті Кольчугине Володимирської області, що неподалік від Москви, а не в місті Виборг біля кордону з Фінляндією. Також Myth Detector звернулися до фахівця з озброєння Гіги Інашвілі. За його словами, зона дії ракетного комплексу РС-24 «Ярс» становить до 12 000 км, «система не призначена для прилеглих країн, а комплекси, зображені на відео, ймовірно, готувалися до параду 9 травня».

Поширення відео, на якому зафіксоване переміщення техніки нібито до кордону з Фінляндією, — було задля залякування. Раніше перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський наголошував, що «Якщо на цих територіях [Швеції та Фінляндії] з’являться підрозділи НАТО, ці території стануть мішенню — або можливою мішенню — для удару». «Детектор медіа» досліджував, що писали анонімні телеграм-канали про вступ Фінляндії до НАТО та як Путін звинуватив НАТО у «порушенні» обіцянки не розширюватися на Схід.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join