Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна забирає дітей із сімей, які живуть у зоні бойових дій

Таку інформацію поширюють російські ЗМІ, посилаючись на заяву постпреда Росії при ООН Василя Небензі. Він зробив її 5 квітня під час так званої зустрічі за «формулою Арріа» — неформальної зустрічі, під час якої держави-члени ООН можуть дізнатися більше інформації з питань міжнародної безпеки. За словами Небензі, влада України «вчиняє злочини проти дітей» — їх викрадають у батьків, які відмовляються евакуюватися з зони ведення бойових дій. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Україна не викрадає дітей. 4 квітня Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Донецької ОВА щодо обов’язкової евакуації 126 дітей із 21 населеного пункта області через активні бойові дії. Дітей евакуювали з небезпечних населених пунктів Донецької області броньованими машинами виключно у супроводі батьків чи опікунів.

Також 49 країн-членів ООН ухвалили заяву, в якій звинувачують Росію «у поширенні дезінформації про масові викрадення та незаконну насильницьку депортацію тисяч українських дітей». Країни-члени ООН наголошують, що виключено Росія винна у депортації українських дітей, а Міжнародний кримінальний суд має низку доказів, які це підтверджують.

Такі заяви потрібні Росії аби легалізувати агресію проти українського народу, виставити себе як «миротворця» й зняти з себе відповідальність за ці злочини. «Детектор медіа» досліджував, як Росія виправдовує депортацію та інші воєнні злочини в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись