Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Джо Байден заявив, що «лікарям довелося розрізати йому черепну коробку, аби переконатися, що у нього є мозок»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час звернення Джозефа Байдена до членів Міжнародної асоціації пожежників той заявив, що «лікарі перевіряли його черепну коробку, аби переконатися чи там є мозок». Як доказ до публікації додають відео самого звернення, де таку заяву можна нібито почути. Це — маніпуляція.

За кейс взялися фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що пропагандисти вирвали слова президента США з контексту, відтак спотворивши зміст сказаного. Як пояснюють фактчекери, на ютуб-каналі Білого Дому опублікували запис цієї промови Байдена. Президент США розказував, як пожежники врятували йому життя. Спершу він розповів жарт, ніби лікарі шукали у нього мозок, проте потім Байден продовжив розповідати справжню історію. «У мене були жахливі головні болі. Згодом мені встановили діагноз. Лікарям довелося кілька разів відрізати мені маківку та перевіряти, чи є в мене мозок», — сказав політик. Розповідаючи про мозок, Байден засміявся. Далі він наголосив, що варто «відкинути жарти» й продовжив розповідати реальну історію. Тобто Джо Байден переповідав жарт, про що й сказав потім. Однак пропагандисти вирізали цей момент з відео й не пояснили, що то був жарт. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських партнерів із метою їхньої дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, що українських партнерів зневажають. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» спростовував низку фейків про президента США Джо Байдена, зокрема про нібито падіння Байдена з літака під час візиту до Варшави або про буцімто його заяву, де стверджували, що Путіна неможливо перемогти. Також аналітикині та аналітики спростували фейк про зустріч Байдена з «двійником Зеленського» у Києві та на тлі зустрічі пояснювали, що представники місцевих органів влади жодних вказівок «як поводитися під час зустрічі з американцем» не створювали. 

Про що писали російські пропагандисти під часу візиту Джо Байдена до Києва можна почитати тут

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись