Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує відеоігри, щоб поширювати антиукраїнські наративи

В умовах російської агресивної війни проти України антиукраїнська пропаганда просочується у всі сфери життя: у літературу, музику, кінематограф та решту сфер культури. Зокрема, пропагандисти використовують відеоігри як майданчик для ретрансляції свого «ідеального» сценарію життя. 

Росія усіляко фінансує своїх розробників відеоігор, аби ті створювали масові продукти з  «власним сценарієм», який вигідний агітпропу. Відтак, російські продукти можуть пропонувати свою альтернативну реальність, спотворюючи реальні факти та подаючи це як дійсність. У гравців можуть закладатися конкретні сценарії в думках, і вони їх сприйматимуть як щось реальне. 

Наприклад, нещодавно відбувся реліз відеогри «Atomic heart», розробленням якої займається російська компанія. Гра позиціюється розробниками як ретро-футутристична у стилістиці СРСР. Вона описує події альтернативної історії 1950-х років, коли Радянський Союз вийшов із Другої світової війни абсолютним переможцем. Крім того, науково і технічно передовим, адже здатен створювати роботів, «які б замінили роботу людей». 

Після виходу гри в ній виявили сцени, які натякають на злочинну російську війну проти України. Наприклад, летючий дрон, який несе горщик з геранню (алюзія на безпілотник-камікадзе «Герань», який країна-терорист запускає на територію України й вбиває тисячі українців). Крім цього, у грі є «красиві радянські фотографії» українських Маріуполя, Донецька і Запоріжжя. Тобто міст, в яких ще на той час не влучали російські ракети. У грі також знайшли цитати про розумово обмежених «свиней-нацистів» та консервну банку свинячого фаршу в жовто-блакитній обгортці. У Мінцифрі закликали обмежити поширення цієї гри в інших країнах через її токсичність та потенційне збирання інформації даних користувачів. 

Це не поодинокий випадок дискредитації України за допомогою російських відеоігор, адже їхня єдина мета — спотворення української історії, дискредитація внутрішньої та зовнішньої політики, формування негативного образу України як серед іноземців, так і поміж самих українців. Паразитуючи на «альтернативних реальностях», розробники ігор закріплюють певні образи  у свідомості гравців. Через це й створюються такі стереотипи, що «Україна — це територія Росії» чи «Радянський Союз — найліпше утворення людства».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись