Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна «викопала рів на кордоні з Молдовою, щоб зупинити втечу чоловіків від мобілізації»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні викопали рів на кордоні з Молдовою, який має «зупинити масову втечу чоловіків від мобілізації», — ніби сповістила Прикордонна служба України молдавським колегам. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake, які дослідили, що Прикордонна служба України не робила таких заяв. Водночас вони пояснюють будівництво фортифікаційних споруд на кордоні з Молдовою потребою в посиленні уваги до цієї ділянки через ситуацію в Придністров’ї та можливістю провокацій на ній. Молдавські прикордонники також прокоментували ситуацію і заявили, що це зокрема посилить боротьбу зі спробою ввезення контрабанди з України до Молдови. Аналітики наголосили, що про жодне припинення «масової втечі чоловіків від мобілізації» як причини появи споруд не йшлося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись