Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Подаровані ЗСУ латвійські автомобілі перепродують на українських авторинках

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що подаровані латвійські автомобілі ЗСУ нібито перепродують на українських авторинках. Як доказ автори повідомлень наводять буцімто рекламний ролик із тіктока, на якому є напис «конфіскат з Латвії» та дата «13.03.2023». Це — неправда.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake, які попередньо вирішили перевірити автентичність відео. Аналітики знайшли справжнє відео на просторах тіктока. Однак в  оригінальному відео немає жодних написів, що є у фейковому. Голос за кадром розповідає лише про наявність автівок на авторинку. Аналітики переконані, що автори повідомлень просто наклали на відео напис «Конфіскат із Латвії» і для більшої переконливості дату — «13.03.2023».

Відтак, українці не перепродують подаровані Латвією автомобілі. Водночас фахівці пояснюють, що передані Україні автомобілі відрізняються від тих, що зображені на відео.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» розповідав, як пропагандисти використовують відео українських військових за схожою схемою, щоб поширювати антиукраїнські наративи. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись