Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Подаровані ЗСУ латвійські автомобілі перепродують на українських авторинках

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що подаровані латвійські автомобілі ЗСУ нібито перепродують на українських авторинках. Як доказ автори повідомлень наводять буцімто рекламний ролик із тіктока, на якому є напис «конфіскат з Латвії» та дата «13.03.2023». Це — неправда.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake, які попередньо вирішили перевірити автентичність відео. Аналітики знайшли справжнє відео на просторах тіктока. Однак в  оригінальному відео немає жодних написів, що є у фейковому. Голос за кадром розповідає лише про наявність автівок на авторинку. Аналітики переконані, що автори повідомлень просто наклали на відео напис «Конфіскат із Латвії» і для більшої переконливості дату — «13.03.2023».

Відтак, українці не перепродують подаровані Латвією автомобілі. Водночас фахівці пояснюють, що передані Україні автомобілі відрізняються від тих, що зображені на відео.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» розповідав, як пропагандисти використовують відео українських військових за схожою схемою, щоб поширювати антиукраїнські наративи. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join