Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російська пропаганда створює фейкові акаунти українських військових у соцмережах

Такого висновку дійшли журналісти Радіо Свобода у своєму дослідженні щодо російської дезінформації у соцмережах. Зокрема, під час дослідження медійники виявили фейкові акаунти, замасковані під профілі українських військових. 

Один із тікток-акаунтів маскувався під особисту сторінку сержанта ЗСУ, який насправді веде свій щоденник війни. Сторінка-клон мала понад 19 тисяч підписників, а деякі відео набирали мільйонні перегляди. В акаунті, який був клоном профілю військовослужбовця ЗСУ, містилися справжні відео, відзняті реальними воїнами, але накладені на них були зовсім не ті повідомлення, які мав на увазі автор справжнього тікток-акаунту. На думку журналістів, ці повідомлення вселяли розпач і недовіру. Наприклад, просувалися меседжі про «Бахмут неможливо втримати», «залишаємо Соледар», «військові втомлені» тощо. Згодом знайшовся справжній сержант ЗСУ, який підтвердив, що його відео використали російські пропагандисти. 

Також журналісти дослідили фейковий телеграм-канал 46-ої аеромобільної бригади, який створили ще у вересні. Пропагандисти зібрали досить велику аудиторію на цьому каналі, до 15 тисяч підписників. Тобто це дає змогу поширювати звідти різні маніпулятивні чи фейкові новини, які вигідні російській пропаганді. Це також був клон справжнього телеграм-каналу 46-ої бригади. Офіційні автори заявили, що жодного стосунку до створення сторінки-клону не мають.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись