Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військові ЗСУ спалили Коран

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українські військові знущаються з ісламської релігії: ріжуть на Корані сало, а потім розпалюють з нього вогнище. До публікації автори повідомлень додають відео, де буцімто це можна побачити. Це — неправда. 

У Центрі стратегічних комунікацій дослідили цей кейс та визначили, що відео є постановкою. Як пояснюють фахівці, у ньому присутні помилки у вимові й «неприхований російський акцент». Фахівці процитували фразу одного з героїв відео, яка звучить так: «хлопці, не можетє роспаліти костор». У Центрі стратегічних комунікацій упевнені: російські військові самотужки зняли відео, роздираючи Коран, і виставили це за дії українських військових. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись