Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На храмі Києво-Печерської лаври почорніли хрести через «українське богохульство»

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що Православна церква України «сіє смуту», виганяючи УПЦ (МП) з території України. Мовляв, навіть на одному з головних храмів України «почорніли хрести» через богохульні дії українців. Як додають автори повідомлень, хрести почорніли після проведення Митрополитом Епіфанієм Служби Божої під час Різдва. До публікації також додають світлину з нібито зображенням церкви «до та після». Це — неправда. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили цей кейс та визначили, що жодні хрести «не чорніли» і це не знак «зверху», як намагаються переконати пропагандисти. Як вони далі пояснюють, насправді на фото зображені хрести Трапезного собору. Водночас Митрополит Епіфаній не проводив богослужінь ні у Києво-Печерській лаврі, ні у Трапезному соборі на Різдво. На той час він служив в Успенському соборі. 

Щодо «почорнілих хрестів» на Трапезному соборі — це наслідок відповідного ракурсу фільмування. Фактчекерам вдалося знайти декілька фото з так званими «чорними хрестами» щонайменше з трьох ракурсів Трапезного собору. Фото датовані від 2009 року і до нашого часу. Фактчекери кажуть, що хрести тьмяні на соборі самі по собі, а якщо їх зняти проти світла — то справді здаватимуться чорними. 

Пропагандисти систематично ширять маніпуляції на тему релігії в Україні. Надто, коли Православна церква України отримала право на автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія, російська пропаганда почала називати українців розкольниками. Мовляв, ця церква несправжня і незаконна, всі віряни, які її відвідують, — несправжні православні. Зокрема пропагандисти казали, що в Україні пропагують язичництво, а також нищать православні святині. У такий спосіб пропагандисти розпалюють релігійну ворожнечу та намагаються підживити наратив про існування так званого «єдиного та нерозлучного народу». Водночас тих,  хто не визнає Московський патріархат, російський агітпроп називає грішниками та розкольниками. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше також спростовував фейк, у якому стверджували, що через богохульство Києва містом кружляють зграї ворон, а також пояснював меседж  про «десатанізацію» і «дешайтанізацію» України та українського народу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись