Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Через богохульство Києва над містом кружляють зграї темних птахів

У мережі поширюють відео, на яких видно великі зграї темних птахів, що літають біля будівель. Пишуть, що ці відео нібито зняті в Києві. У російських медіа пишуть, що це сталось через антирелігійну політику «київського режиму»: спонсороване державою святотатство, знищення церков і переслідування священиків. Це — маніпуляція.

Частину відео справді було знято в Києві, частину — в Х’юстоні (США) ще у 2017 році. Відео із Х’юстона у 2020 році використовували як «доказ» наслідків тайфуну «Молаве» у В’єтнамі. Міграція великої кількості птахів не має жодного стосунку до конспірології чи «сатанинських ритуалів».

Як пояснюють фактчекери Myth Detector, така поведінка птахів називається мурмурація. Науковці вважають мурмурації способом захисту від хижаків або обміну інформацією про сприятливі місця годування. 

Такі маніпуляції агітпропу підживлюють меседжі про «знищення» церкви Московського патріархату, потребу в «десатанізації» України, яка пропагує язичництво. Російська пропаганда навмисно розділяє українців за віросповіданням задля посилення внутрішніх суперечок та ще більшої дестабілізації ситуації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись