Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Офіс президента хоче відрядити всіх на війну, тому депутаткам заборонили виїзд за кордон

В анонімних телеграм-каналах пишуть, що Офіс президента «заборонив» депутаткам та держслужбовицям виїжджати за кордон. Мовляв, це свідчить, що найближчим часом жінок відряджатимуть на службу в армії на рівні з чоловіками.

Насправді російська пропаганда маніпулює змінами до законодавства. Указ президента України та постанова Кабінету Міністрів України стосуються професій, а не статі. Тобто обмеження стосуються чиновників загалом — як чоловіків, так і жінок. Тепер вони зможуть перетинати кордон лише в разі службового відрядження чи за певних особистих обставин (відвідування неповнолітніх дітей, смерть родича тощо).

Пропагандисти маніпулюють і щодо мобілізації працівників держструктур. Відповідно до чинного законодавства, мобілізація жінок є добровільною. Чоловіків, які працюють в державному секторі, можуть звільнити від мобілізації за рішенням органу, в якому вони працюють (бронювання працівника за посадою). Отже, на разі зміни до законодавства унормовують лише присутність працівників держсектору в Україні на період дії воєнного стану. Особливості мобілізації працівників держсектору не змінилися.

Раніше пропагандисти розповідали про примусову мобілізацію жінок, дітей і навіть собак.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись