Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фейковий документ щодо результатів розслідування катастрофи гвинтокрила в Броварах

У фейковому документі йдеться, що нібито за результатами розслідування «комплексна комісія» встановила причини аварії гвинтокрила у Броварах під Києвом. Буцімто військовослужбовці одного з підрозділів ЗСУ збили гвинтокрил із ПЗРК «Ігла». Датований «документ» днем аварії, тобто 18 січня.

Командування Повітряних сил ЗС України спростувало фейк. Оформлення фейкового листа не відповідає вимогам, у тексті допущені численні помилки. Наразі триває слідство, офіційної інформації щодо результатів поки немає.

Ймовірно, фейковий документ поширили для дискредитації української армії та її керівництва в очах українців. В анонімних телеграм-каналах одразу після катастрофи з’явилося чимало повідомлень із так званими  версіями того, що сталося. Пропагандисти й раніше використовували фейкові документи для дискредитації ЗСУ. Зокрема йшлося нібито про втрати в українській армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись