Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Байден підтвердив, що почалася Третя світова

У соціальних мережах поширюють відео, на якому нібито американський президент Джо Байден підтверджує, що Третя світова війна уже почалася. Мовляв, для наступу в Україні використовуватимуть техніку та літаки з американськими пілотами й екіпажами. Це — маніпуляція.

У соцмережах поширюють частину відео з вирваною з контексту цитатою. Цитату Байдена взяли з його виступу на конференції Палати представників Демократичної партії у Філадельфії ще в березні 2022 року. Як пояснюють фактчекери VoxCheck, Байден чітко говорить про те, що військова агресія Росії проти України не переросте у Третю світову війну. Далі він зазначає, що подібне можливо за умови, якщо спільно зі зброєю США відряджатимуть в Україну американських спеціалістів. Саме цю частину промови й використали для маніпуляції.

Російська пропаганда й раніше поширювала меседж, що в Україні триває Третя світова. Цей меседж використовують зокрема й для пояснення тривалості та невдач так званої «спеціальної воєнної операції» — мовляв, Росія воює не лише з Україною, а з «колективним Заходом».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись