Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Байден підтвердив, що почалася Третя світова

У соціальних мережах поширюють відео, на якому нібито американський президент Джо Байден підтверджує, що Третя світова війна уже почалася. Мовляв, для наступу в Україні використовуватимуть техніку та літаки з американськими пілотами й екіпажами. Це — маніпуляція.

У соцмережах поширюють частину відео з вирваною з контексту цитатою. Цитату Байдена взяли з його виступу на конференції Палати представників Демократичної партії у Філадельфії ще в березні 2022 року. Як пояснюють фактчекери VoxCheck, Байден чітко говорить про те, що військова агресія Росії проти України не переросте у Третю світову війну. Далі він зазначає, що подібне можливо за умови, якщо спільно зі зброєю США відряджатимуть в Україну американських спеціалістів. Саме цю частину промови й використали для маніпуляції.

Російська пропаганда й раніше поширювала меседж, що в Україні триває Третя світова. Цей меседж використовують зокрема й для пояснення тривалості та невдач так званої «спеціальної воєнної операції» — мовляв, Росія воює не лише з Україною, а з «колективним Заходом».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join