Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці бажають смерті російським дітям

Анонімні телеграм-канали та пропагандистські медіа поширюють фото буцімто виробленої в Україні плитки шоколаду. На обгортці зображений хлопчик у шоломофоні з траурною стрічкою. Нібито шоколад називається «Смерть Альошки». Мовляв, прототипом обкладинки став реальний хлопчик Олексій з Бєлгородської області Росії, який вітав російських військових. Тепер, буцімто, йому бажають смерті за це. Це — неправда.

Ця світлина — фейк. Вперше її опублікували у проросійському акаунті у твітері. В описі зазначили: «українці бажають смерті дитині за те, що вона пишається своєю країною». Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, цей акаунт є каналом поширення антиукраїнської та антиамериканської пропаганди англійською мовою. Значна частина публікацій ‒ меми, колажі та інший графічний контент. Далі фейк поширили інші проросійські акаунти. Історія про хлопчика справді була у російському медіапросторі навесні 2022 року. Сюжети про нього зняли російські телеканали, зокрема щодо зустрічі хлопчика з російськими військовими та фотосесії у військовій формі.

Російська пропаганда використала символізм образу дитини, що пишається захисниками, щоб дегуманізувати українців в очах росіян.Схожу тактику агітпроп вже використовував для просування меседжу, що українці хочуть знищити всіх росіян, у тому числі й дітей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись