Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Офіс президента хоче відрядити всіх на війну, тому депутаткам заборонили виїзд за кордон

В анонімних телеграм-каналах пишуть, що Офіс президента «заборонив» депутаткам та держслужбовицям виїжджати за кордон. Мовляв, це свідчить, що найближчим часом жінок відряджатимуть на службу в армії на рівні з чоловіками.

Насправді російська пропаганда маніпулює змінами до законодавства. Указ президента України та постанова Кабінету Міністрів України стосуються професій, а не статі. Тобто обмеження стосуються чиновників загалом — як чоловіків, так і жінок. Тепер вони зможуть перетинати кордон лише в разі службового відрядження чи за певних особистих обставин (відвідування неповнолітніх дітей, смерть родича тощо).

Пропагандисти маніпулюють і щодо мобілізації працівників держструктур. Відповідно до чинного законодавства, мобілізація жінок є добровільною. Чоловіків, які працюють в державному секторі, можуть звільнити від мобілізації за рішенням органу, в якому вони працюють (бронювання працівника за посадою). Отже, на разі зміни до законодавства унормовують лише присутність працівників держсектору в Україні на період дії воєнного стану. Особливості мобілізації працівників держсектору не змінилися.

Раніше пропагандисти розповідали про примусову мобілізацію жінок, дітей і навіть собак.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join