Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні мобілізують собак

У російських медіа та проросійських телеграм-каналах поширюють новину, що нібито «після мобілізації жінок» в Україні почали мобілізувати собак.  Нібито власники собак мають поставити їх на військовий облік з 1 лютого 2023 року. Це стосується вівчарок, лабрадорів, боксерів, ротвейлерів та решти «великих, сильних» собак. У разі порушення цієї вимоги нібито на власника собаки очікує покарання. Це — фейк.

У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” немає жодного слова про мобілізацію тварин. Одним із джерел фейку є телеграм-канал запорізького колаборанта Рогова. Він пише, що «собачі повістки» нібито розносять «пси режиму Зеленського». Також Рогов поширив фото оголошення, яке йому надіслали нібито з Півдня України.

Харківський антикорупційний центр перевірив ці повідомлення. На фейкових листівках використали абревіатуру ВСУ, хоча українською — ЗСУ. Зазначені телефони використовують управління нацполіції у Закарпатській та Рівенській областях, хоча нібито листівки поширюють на Півдні. Ці контакти є у вільному доступі.

Очевидно, що такі фейки поширюють насамперед через окупаційні телеграм-канали (список є тут), щоб переконати мешканців тимчасово окупованих територій у «безнадійній» ситуації в Україні. Також агітпроп намагається висміяти «абсурдність» наказів командування ЗСУ та вкотре паразитує на темі мобілізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись