Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У звільненому Херсоні мобілізують усіх чоловіків призовного віку

Починаючи з 11 листопада, такі меседжі поширюють анонімні телеграм-канали. Мовляв, із приходом України в Херсон почнеться масова мобілізація, всіх чоловіків призовного віку, попри стан здоров’я заберуть в українську армію.

Така інформація не відповідає дійсності, оскільки мобілізаційні заходи по всій території України відбуваються за одним алгоритмом. Наразі Україна не має наміру проводити додаткову мобілізацію. З огляду на те, що в Україні триває війна, перебіг мобілізації залежатиме винятково від ситуації на фронті, пояснила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Російські пропагандисти нагнітають страх серед мирних мешканців Херсонщини, нібито мобілізація – це один із методів «розправи» і «зачищення» за те, що люди жили під російською окупацією. Нібито на тих, що співпрацювали з росіянами, чекає фільтрація, а відповідно катування, всіх решти чоловіків призовного віку – мобілізація.

Такі меседжі мають на меті посіяти сумніви щодо законності загальної мобілізації, викликати недовіру до влади України та української армії на звільненій території та показати, що під російською окупацію на Херсонщині жилося краще і не було жодної небезпеки для мирного населення. При тому, що на сьогодні ситуація у Херсоні складна.

Перед відступом росіяни суттєво пошкодили критичну інфраструктуру, замінували квартири й адміністративні будівлі. Відновлення електро-, тепло- та водопостачання і розмінування потребує певного часу. Триває загроза обстрілів російськими військами. Херсонська обласна військова адміністрація взагалі закликає жителів правобережної Херсонщини, зокрема чоловіків призовного віку, евакуюватися до безпечніших регіонів і допомогає з безплатним виїздом. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись