Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні йде «війна до останнього українця», навіть ненародженого

Такий меседж поширюють проросійські телеграм-канали. Мовляв, і президент, і ЗСУ готові відряджати на фронт абсолютно всіх, навіть ще ненароджених дітей. У дописах пропагандисти маніпулюють словами президента про готовність українців захищати свою країну та відеозаписом, на якому вагітна українка розповідає про те, що отримала повістку. Буцімто, посил президента має саме таке втілення. 

Мобілізація жінок в Україні є добровільною. Обов’язковим є військовий облік лише для працівниць медичної сфери. Вагітні жінки та  жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (чи в окремих випадках шестирічного віку), звільняються від мобілізації відповідно до законодавства. Тож, очевидно, що повістку жінка отримала помилково. 

Пропагандисти використали емоційне відео для просування одразу кількох дезінформаційних наративів: щодо мобілізації жінок в Україні, некомпетентності української влади й  слабкості української армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись