Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військовослужбовиці у Тіндері шукають чоловіків, які хочуть «спалювати російських дітей»

Таку інформацію поширили у своїх телеграм-каналах російські пропагандисти. Як доказ вони наводять скриншот профілів трьох жінок у військовій формі у додатку для пошуку знайомств Тіндер. Нібито в інформації про себе військовослужбовиці зазначили: «Познайомлюся із хлопцем, який любить різати русню», «Ти підходиш мені, якщо хочеш бачити, як горять російські діти», «Рагулів зі східних областей не турбувати».

Одне з фото, використаних у подібних публікаціях, нібито належить 25-річній Ксенії. Але це не відповідає дійсності. StopFake впізнав його власницю: нею виявилася Шура Рязанцева (позивний «Ялта»), яка наразі служить у лавах Збройних сил України.

Шура Рязанцева розповіла StopFake, що не має профілю у Тіндері, а фото, яке вона опублікувала ще 12 квітня, було взяте з її сторінки Інстаграм. На ньому вона вдягнена в берет військово-морських сил України.

Російська пропаганда від початку повномасштабної війни проти України поширює фейкові фото та відео, щоб просувати думку про те, що українські військові та й загалом всі українці — нацисти. У такий спосіб вони хочуть виправдати війну, яку Росія розв’язала в Україні. Під час окупації росіяни вбивають цивільне населення, зокрема дітей, виправдовуючи свої злочини, мовляв, так вони чинять «денацифікацію», знищують нацистів, які загрожують росіянам і Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись