Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні назріває «майдан вдів»

Проросійські телеграм-канали та російські ресурси писали, що нібито у різних містах України відбуваються протести дружин та рідних загиблих військовослужбовців. Мовляв, українська влада дала вказівку медіа замовчувати інформацію про ці протести. Це — маніпуляція.

Насправді ж у такий спосіб рідні військовослужбовців, які потрапили у полон, вимагали обміняти полонених за схемою «всіх на всіх». Цю подію висвітлювали українські медіа.

У повідомленнях пропагандисти згадували й про військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти. Однак, робили акценти на тому, що нібито більшість цих військових загинула, а командування ЗСУ «навмисно» не повідомляє цього рідним. Маніпулювали й розподілом українців за регіоном проживання. Мовляв, мешканці Заходу України не розуміють чому їхні рідні повинні воювати за Донбас.

Російська пропаганда використовує емоційно вразливий стан українців, чиї рідні перебувають на фронті, щоб ще більше дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні. Раніше пропагандисти вже розповідали, що нібито українська влада бреше, що в ЗСУ немає втрат, хоча ЗСУ втрачають людей «наліво і направо в інтересах Заходу. Для посилення ефекту пропаганда поєднує ці меседжі із меседжами про мобілізацію, мовляв, Офіс президента її посилює. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись