Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Україна щодоби відбиває від 5 до 40 потужних DDoS-атак

Про це повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь. За грудень 2022 року Держспецзв'язок зупинив та заблокував 395 таких атак. Зокрема, 17 січня, фахівці Держспецзв'язку зупинили кібератаку російських хакерів на ресурси  інформаційного агентства «Укрінформ».

Загалом за 2022 рік урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA зареєструвала 2194 кібератаки. Чверть із них — проти уряду та місцевих органів влади. Найбільше атакували енергетику, сектор безпеки та оборони, телеком і розробників, фінансовий сектор, логістику. Крім того, за грудень система зафіксувала 170 тисяч спроб використати вразливі місця у державних інформаційних ресурсах, які служба захищає. Найчастіше російські військові хакери розсилають шкідливе програмне забезпечення, що краде облікові дані або знищує інформаційні системи.

Також Держспецзвʼязку розслідує атаки в приватному секторі — це близько 200–300 кіберінцидентів за добу.  Їх досліджують переважно в напівавтоматичному режимі.

Раніше «Детктор медіа» розповідав про фішингові атаки на українців. Зокрема шахраї обіцяли українцям шість тисяч гривень «новорічної» допомоги; збирали інформацію про українських біженців та переселенців; закликали українців подати заявки на нібито на отримання фінансової допомогиДетальніше.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись