Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вагітні українки запустили «патріотичний» флешмоб

Російські медіа та проросійські телеграм-канали поширюють інформацію про флешмоб «Зустрінемося на полі бою», який нібито запустили вагітні українки. У мережі поширюють фото та відео, на яких буцімто жінки на животі пишуть «зустрінемося на полі бою». Мовляв, так українки демонструють, що готові виховувати майбутніх військових. За іншою версією, нібито так ненароджені діти звертаються до батьків, які воюють. Це — фейк.

Російська пропаганда вигадала цей флешмоб. Як пише StopFake, фото жінки, яка нібито вагітна виїхала в Італію через повномаштабне вторгнення, є в загальному доступі. Вперше воно з’явилося в російській соціальній мережі ще у 2021 році. На животі у жінки немає жодних написів, вони були зроблені пізніше для створення фотофейку. 

У відеосюжеті, який нібито належить італійському виданню Il resto del Carlino, також застосовано монтаж. Ці кадри взяті з документального фільму «Мати Україна / Вагітна під час війни». Фільм розповідає історію дівчини, яка переживає вагітність, а її чоловік військовий ЗСУ.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються показати міжнародній спільноті, що українці агресивна нація.  Раніше пропагандисти маніпулювали темою мобілізації жінок і дітей, а також розповідали, що вагітним українкам вручають повістки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись