Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна на межі наймасштабнішого міжконфесійного конфлікту в Європі

Такі меседжі продовжує поширювати агітпроп через проросійські ресурси. Мовляв, в Україні «катастрофічна» ситуація з церквою Московського патріархату. Ба більше, Росія ініціювала скликання Радбезу ООН нібито через «утиски» церкви Московського патріархату, яку називає «єдиною канонічною православною церквою в Україні».

Водночас ще до початку Радбезу у церкві Московського патріархату заперечили прохання про допомогу в захисті своїх прав. Кажуть, що не зверталися до жодної держави, тим паче до тієї, яка вчинила збройний напад на Україну. 

Російська пропаганда системно поширює меседжі, що Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію. Попри те, що за результатами соціологічного дослідження КМІС, 72 % українців вважають себе православними, а 54 % — ідентифікують себе саме з Православною церквою України. 

Також пропагандисти використовували для просування меседжу повідомлення про напад на священника у храмі й стверджували, що на Волині підпалили церкву, настоятель якої відмовився переходити до ПЦУ.

Україна — світська держава, яка гарантує своїм громадянам свободу світогляду і віросповідання. Натомість Росія намагається використати релігію як зброю проти українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись