Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Волині підпалили церкву, настоятель якої відмовився переходити до ПЦУ

Російські медіа і проросійські телеграм-канали поширюють відео пожежі у церкві. Нібито пожежа сталась у Свято-Вознесенському храмі в селі Овадне Володимирського району на Волині. Мовляв, церкву підпалили, бо в Україні триває «боротьба з православ’ям», а настоятель «відмовився переходити з Московського патріархату». Це — неправда.

Інформацію про пожежу спростували й рятувальники, і місцева влада. В обласному управлінні ДСНС пожежа не зареєстрована. За повідомленням голови Оваднівської громади Сергія Панасевича, на відео — не їхня церква.

Фактчекери проєкту Брехунець з’ясували, що це відео пожежі у храмі Святого Феодосія Чернігівського у селі Новоолександрівка на Дніпропетровщині, яка сталася 19 січня 2021 року. 

Російська пропаганда систематично поширює меседжі про «утиски» та «дискримінацію» церкви Московського патріархату в Україні. Раніше для підживлення цього меседжу використали повідомлення про напад на священника у храмі. Також писали, що передання храмів від церкви Московського патріархату до Православної церкви України — це «боротьба за вплив на розум людей»; нібито Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію; буцімто Україну потрібно «десатанізувати» та «дешайтанізувати».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись