Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На Волині підпалили церкву, настоятель якої відмовився переходити до ПЦУ

Російські медіа і проросійські телеграм-канали поширюють відео пожежі у церкві. Нібито пожежа сталась у Свято-Вознесенському храмі в селі Овадне Володимирського району на Волині. Мовляв, церкву підпалили, бо в Україні триває «боротьба з православ’ям», а настоятель «відмовився переходити з Московського патріархату». Це — неправда.

Інформацію про пожежу спростували й рятувальники, і місцева влада. В обласному управлінні ДСНС пожежа не зареєстрована. За повідомленням голови Оваднівської громади Сергія Панасевича, на відео — не їхня церква.

Фактчекери проєкту Брехунець з’ясували, що це відео пожежі у храмі Святого Феодосія Чернігівського у селі Новоолександрівка на Дніпропетровщині, яка сталася 19 січня 2021 року. 

Російська пропаганда систематично поширює меседжі про «утиски» та «дискримінацію» церкви Московського патріархату в Україні. Раніше для підживлення цього меседжу використали повідомлення про напад на священника у храмі. Також писали, що передання храмів від церкви Московського патріархату до Православної церкви України — це «боротьба за вплив на розум людей»; нібито Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію; буцімто Україну потрібно «десатанізувати» та «дешайтанізувати».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join