Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Туреччина постачає Україні касетні боєприпаси

Російські медіа та  проросійські ресурси поширюють інформацію, що нібито Туреччина постачає Україні касетні бомби часів холодної війни. Першоджерелом повідомлень є стаття в американському виданні Foreign Policy. Її автори посилаються на анонімні джерела нібито серед офіційних осіб США та ЄС. Це — фейк.

Повідомлення спростував посол України в Туреччині Василь Боднар. Він зазначив, що інформацію про постачання касетних бомб поширюють навмисно, щоб підірвати українсько-турецькі відносини та створити негативний імідж України та Туреччини у світі. Як пише StopFake, матеріал Foreign Policy «Туреччина відправляє в Україну касетні бомби часів холодної війни» містить оціночні судження без конкретних доказів, наданих свідками чи учасниками такого постачання.

За даними міжнародної групи боротьби з використанням касетних снарядів Cluster Munition Coalition, у 2022 році російська армія сотні разів використала їх у десяти з 24 регіонів України. При цьому могли постраждати понад 600 мирних мешканців. У такий спосіб російська пропаганда викристовує тактику віддзеркалення та намагається приховати власні злочини. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись