Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці в Німеччині отримають п’ятсот євро як «вітальний» бонус

У соціальних мережах поширюють повідомлення, що нібито німецький Бундестаг ухвалив у терміновому порядку рішення, відповідно до якого українські біженці отримають «вітальний» бонус у розмірі п’ятсот євро в офісах Карітасу. Така допомога, за словами пропагандистів, нібито фінансується з німецьких податків. Відео набрало тисячі переглядів та спричинило незадоволення у німців. Це — неправда.

Фактчекери проєкту Correctiv звернулись за поясненнями до офісу Карітас та Бундестагу і отримали підтвердження, що відео фейкове. Асоціація Карітас не платить і не пропонує жодних «вітальних» виплат. Бундестаг не приймав такого рішення, ба більше — навіть схожого проєкту не було. Також фактчекер зазначає, що першоджерелом відео є акаунт, з якого раніше також поширювали неправдиву інформацію про фінансову допомогу українським біженцям.

Агітпроп систематично поширює фейки для дискредитації українських біженців. Зокрема, раніше у Німеччині поширювали фейки, що нібито соціальні служби оплачують замість українських біженців послуги перукаря; буцімто українці їдуть до Німеччини, оформлюють соцвиплату та одразу повертаються додому; українці перепродують речі, які отримали в Німеччині як гуманітарну допомогу. Більше про те, що російська пропаганда поширює про українських біженців читайте у дослідженні

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись