Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженці в Німеччині отримають п’ятсот євро як «вітальний» бонус

У соціальних мережах поширюють повідомлення, що нібито німецький Бундестаг ухвалив у терміновому порядку рішення, відповідно до якого українські біженці отримають «вітальний» бонус у розмірі п’ятсот євро в офісах Карітасу. Така допомога, за словами пропагандистів, нібито фінансується з німецьких податків. Відео набрало тисячі переглядів та спричинило незадоволення у німців. Це — неправда.

Фактчекери проєкту Correctiv звернулись за поясненнями до офісу Карітас та Бундестагу і отримали підтвердження, що відео фейкове. Асоціація Карітас не платить і не пропонує жодних «вітальних» виплат. Бундестаг не приймав такого рішення, ба більше — навіть схожого проєкту не було. Також фактчекер зазначає, що першоджерелом відео є акаунт, з якого раніше також поширювали неправдиву інформацію про фінансову допомогу українським біженцям.

Агітпроп систематично поширює фейки для дискредитації українських біженців. Зокрема, раніше у Німеччині поширювали фейки, що нібито соціальні служби оплачують замість українських біженців послуги перукаря; буцімто українці їдуть до Німеччини, оформлюють соцвиплату та одразу повертаються додому; українці перепродують речі, які отримали в Німеччині як гуманітарну допомогу. Більше про те, що російська пропаганда поширює про українських біженців читайте у дослідженні

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join