Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці перепродують речі, які отримали в Німеччині як гуманітарну допомогу

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах та російських пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що українські біженці, які перебувають у Німеччині, відкрили там секонд-хенд і продають речі, які їм видали як гуманітарну допомогу. Як доказ пропагандисти публікують відео, зняте двома жінками, голоси яких звучать за кадром. На відео вони обговорюють відкриття українського секонд-хенду Sonnechko «у центрі міста», проте не уточнюють, якого саме. Проте це — фейк.

На інформацію про нібито секонд-хенд із гуманітаркою звернули увагу фактчекери зі StopFake. За їхніми даними, українці, які відкрили у Німеччині секонд-хенд, продають речі, офіційно закуплені ними у Великій Британії. Одяг, що продається, не має жодного стосунку до німецького уряду і будь-яких гуманітарних і благодійних організацій у цій країні.

Однак такий фейк потрібен російській пропаганді, щоб укотре дискредитувати українських біженців й підживити наратив про те, що вони руйнують Європу, наживаючись на допомозі, яку їм надають уряди країн-партнерів.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись