Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці перепродують речі, які отримали в Німеччині як гуманітарну допомогу

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах та російських пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що українські біженці, які перебувають у Німеччині, відкрили там секонд-хенд і продають речі, які їм видали як гуманітарну допомогу. Як доказ пропагандисти публікують відео, зняте двома жінками, голоси яких звучать за кадром. На відео вони обговорюють відкриття українського секонд-хенду Sonnechko «у центрі міста», проте не уточнюють, якого саме. Проте це — фейк.

На інформацію про нібито секонд-хенд із гуманітаркою звернули увагу фактчекери зі StopFake. За їхніми даними, українці, які відкрили у Німеччині секонд-хенд, продають речі, офіційно закуплені ними у Великій Британії. Одяг, що продається, не має жодного стосунку до німецького уряду і будь-яких гуманітарних і благодійних організацій у цій країні.

Однак такий фейк потрібен російській пропаганді, щоб укотре дискредитувати українських біженців й підживити наратив про те, що вони руйнують Європу, наживаючись на допомозі, яку їм надають уряди країн-партнерів.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join