Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Жозеп Боррель заявив, що європейцям слід замерзнути на смерть заради демократичних ідеалів

Таку тезу у соцмережах ширять проросійські користувачі. Також її поширила низка прокремлівських пропагандистських медіа. У повідомленнях ідеться, що Верховний представник ЄС Жозеп Боррель закликав усіх європейців вимкнути опалення у своїх будинках.

Мовляв, європейців фактично попросили замерзнути до смерті, щоб не постраждали лише «демократичні ідеали». «Ми стоїмо перед вибором між свободою та комфортом. Ми багато говорили про готовність померти за ідеали демократії, настав час це довести», — цитують Борреля пропагандисти. Й додають, що за його словами нібито температура у квартирах вище +18 градусів є злочином проти європейських цінностей. Проте це — неправда.

Як встановили аналітики проєкту EU vs Disinfo, Верховний представник ЄС Жозеп Боррель такої заяви не робив. Її поширено з телеграм-каналу політично-сатиричного змісту @lastoppo, в інформації про який зазначено,  що на каналі публікують сатиричну та неправдиву інформацію. Проте російські пропагандисти підхопили цей фейк й вирішили видати його за правду. Водночас кілька урядів ЄС справді закликали своїх громадян знизити температуру опалення, щоб зменшити газову залежність від Росії. Проте це не означає, що людей спонукають замерзати на смерть задля ідеалів демократії.

Насправді Росія систематично поширює тези про те, що європейці не переживуть найближчу зиму через санкції, які ввели проти Росії. У такий спосіб пропагандисти підживлюють два російські наративи: про Європу, яка загниває, та про санкції, які нібито шкодять ЄС більше, ніж саме Росії. Також завдяки таким тезам Росія залякує європейців та створює видимість того, що без допомоги власне Росії європейські уряди не можуть забезпечити комфорт та захист для своїх громадян. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись