Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Слідча група винесла недосконалий вердикт щодо катастрофи MH17, бо до розслідування не долучали російських експертів

Таку заяву поширюють в мережі російські пропагандистські медіа. Мовляв, розслідування катастрофи MH17 тривало за одним можливим сценарієм, вигідним українській стороні. У повідомленнях пропагандисти додають, що так сталося через те, що до складу спільної слідчої групи увійшли представники української сторони, а російські криміналісти та решта фахівців були виключені. Саме тому у Росії переконані, що у вироку багато недоліків, прогалин і прихованих фактів.

Насправді ж, як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, вирок Гаазького суду, опублікований 17 листопада 2022 року, ґрунтувався на вагомих доказах, і альтернативні сценарії були оцінені та виключені на основі доказів. Суд у своєму рішенні зазначив, що безсумнівно, MH17 був уражений ракетою «Бук», випущеною з поля ферми поблизу Первомайського в Україні. Це родовище містилося на підконтрольній Росії території.

«Це зрозуміло з фотографій димового сліду в небі, заяв захищеного свідка, супутникових знімків, перехоплених телефонних розмов і даних щодо трансляції, фотографій і відео завезення та вилучення "Бука". Розслідування в Нідерландах і за кордоном не виявило жодних слідів фальшування. Альтернативні сценарії, наприклад, що ракета "Бук" була випущена з іншого місця, виключаються на підставі наданих доказів», — йдеться у вироку суду.

Також Верховний представник ЄС Жозеп Боррель назвав вирок «важливим першим кроком на шляху правди та відповідальності». Він також акцентував, що «ЄС знову закликає Росію визнати свою відповідальність за цю трагедію». Проте Росія, поширюючи тези, що слідча група спрацювала погано, прагне піддати сумніву результати розслідування й зрештою — укотре виправдати себе.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись