Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї збирають інформацію про українських біженців та переселенців

Шахраї створили сайт, що видає себе за ресурс, який нібито допомагає українцям, які постраждали від війни. Під дописами у Facebook боти залишають коменти на кшталт: “ми створили проєкт, який безпосередньо об’єднує донорів з окремими українцями або українськими біженцями, які звертаються по матеріальну допомогу” й додають посилання на шахрайський сайт. Замість допомоги цей ресурс насправді збирає дані користувачів. 

Як зазначають фактчекери проєкту НотаЄнота, на шахрайських сайтах здебільшого немає даних про команду проєкту, розподіл обов’язків, відповідальність та звітність. Так само, зазвичай немає контактів — лише можливість залишити свої.  Попри те, що на сайті є згадування про Facebook-сторінку, посилання на неї немає. Немає відгуків від тих, хто вже отримав допомогу, хоча зазвичай шахраї додають фейкові відгуки.

Для того, щоб нібито отримати фінансову допомогу, потрібно створити акаунт на платформі для криптовалют Binance. Далі потрібно зняти відеоролик до хвилини та надіслати свій номер гаманця на Binance. Дивно, що шахраї не запитують дані паспорта, щоб пересвідчитись, що на «допомогу» претендують саме українці. Ймовірно, надалі відеозапис шахраї використовуватимуть для обману технології ідентифікації за обличчям та отримання доступу до особистих даних. 

Платформа Binance справді раніше брала участь у проєкті фінансової допомоги для біженців з України. Однак допомогу могли отримати лише ті, хто проживає за кордоном. Зараз цей проєкт закрито і отримати допомогу неможливо.

Наразі шахрайський сайт заблокований, але подивитися, який вигляд мав  цей ресурс можна через веб-архів. Попри постійне блокування таких шахрайських ресурсів постійно з’являються нові. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись