Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Щоб вивести з ладу всю енергосистему України потрібно 15 ракет

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали після масованого ракетного обстрілу 15 листопада 2022 року. Мовляв, по Україні випустили понад 90 ракет, з них 70 збили. Всього влучили у 15 об’єктів енергетичної інфраструктури.

Насправді російська пропаганда використовує одразу кілька маніпуляцій. Для того, щоб досягти масових уражень, Росія змушена випускати  в кілька разів більше ракет. Тож «рахуються» всі випущені ракети, а не лише ті, що потрапили в ціль. Без електро-, водо- та теплопостачання справді залишилася частина областей, але не вся Україна. 

Умисний цілеспрямований напад на цивільне населення чи окремих цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі у воєнних діях та умисний напад на цивільні об'єкти — воєнні злочини. Поширюючи такі меседжі, російська пропаганда опосередковано підтверджує, що російська армія свідомо вчиняє воєнні злочини й свідомо знищує критичну інфраструктуру. 

Загалом такі меседжі є інформаційним супроводом масованих ракетних атак. Їхня мета — посилити паніку та страх, спричинені обстрілами. Раніше під час повітряної тривоги по всій Україні пропагандисти поширювали меседжі про те, що нібито українська ППО не може впоратися з масованими обстрілами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись