Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Офіс президента почав посилення мобілізації

Низка телеграм-каналів, які працюють під контролем російської розвідки, почала поширювати фото наклеєних документів на різні будинки в столиці. Це — видрук наказу про проведення мобілізації, підписаний керівником Голосіївського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). В документі повідомляється, що мають робити під час загальної мобілізації особи, які отримали повістку, особи, які ще не стали на облік, та особи, які збираються змінити місце проживання. Всі фото документів були зроблені в Голосіївському районі Києва.

Фото реальні. Телеграм-канали з мережі ГРУ пишуть, що ці документи свідчать про те, що «Офіс президента посилює мобілізацію». Це — маніпуляція.

По-перше, хоч наказ про мобілізацію й підписує президент, але всі мобілізаційні заходи належать до ведення ЗСУ. По-друге, загальна мобілізація триває в Україні з 24 лютого, не зупинялася та востаннє була подовжена в листопаді 2022 року до 18 лютого 2023 року. По-третє, як повідомили в Київській міській держадміністрації, такі  оголошення — звичайне інформування населення. «ТЦКСП мають право доводити до громадян інформацію про планові заходи. Це звичайна робота ТЦКСП. Не варто сприймати такі оголошення в іншому контексті», а також додають, що оголошення на під’їздах будинків — це «інформування населення про те, що мобілізаційний процес в країні триває та нагадування для тих, кому вже були вручені повістки, з’явитися до військкомату». В КМДА не пояснили, чому саме ці оголошення з’явилися лише в одному районі столиці.

Раніше кремлівська пропаганда неодноразово поширювала фейки про мобілізацію в Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись