Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У США закінчуються снаряди та цілі системи озброєння через постачання їх в Україну

Російські медіа поширюють новини, що начебто на Сполучені Штати чекає «похмуре майбутнє» через «катастрофічно спустошені військові склади» американської армії після військової допомоги Україні. Пропагандисти пишуть, що США «не зможуть відновити свої запаси щонайменше п'ять років». Це маніпуляція.

Російська пропаганда посилається на  аналітичну публікацію Центру стратегічних та міжнародних досліджень США (CSIS). У ній автор аналізує кількість снарядів та систем озброєння, які вже постачили американці Україні та робить прогнози щодо того, як і чим США доведеться їх замінити. І в деяких випадках справді для цього, за даними аналітика Марка Канчіана, знадобляться роки. Але в статті є висновки, які чітко роз’яснюють: «Більшість запасів в порядку. Проаналізовані шість систем не становлять всього спектру запасів США. Більшість товарів постачалося в Україну в невеликих кількостях або з регіонів із великими запасами чи виробничими потужностями. За більшістю категорій озброєнь та боєприпасів США можуть надавати підтримку на невизначений термін». Єдине, що бентежить аналітика — це недостатня прозорість даних, за якими можна оцінювати запаси озброєння та недостатня швидкість міністерства оборони США, з якою воно закуповує допомогу Україні за межами США. Тобто жодних «загроз національній безпеці» через зниження кількості зброї, чи кризи в постачанні зброї Україні в статті не йдеться — це все вигадки російської пропаганди.

Кремлівська пропаганда вже майже рік намагається зруйнувати чи послабити підтримку України західними країнами через дезінформацію. Пропаганда поширює декілька меседжів на цю тему: Україна продає зброю в інші країни; західної зброї недостатньо, аби Україна виграла війну; зброя Заходу — це брухт, яким неможливо воювати. Одночасно з цим пропаганда називає Україну випробувальним полігоном для новітнього озброєння. Попри ці зусилля, західні партнери постачають все більше  необхідної сучасної зброї в Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись