Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна стала лабораторією для випробувань західної зброї

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах і в телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що війна надала можливість США й іншим союзникам України вивчити, як їхня система озброєння поводиться під час інтенсивного застосування. Мовляв, Україну використовують як полігон й насправді країни-партнери тільки переймаються за власну вигоду. Автори повідомлень додають як доказ до публікації ймовірний матеріал від CNN, де нібито про це розповідається. Проте це — маніпуляція.

Насправді пропагандисти змінили заголовок статті за допомогою графічного редактора. Якщо оригінальна назва матеріалу «How Ukraine became a testbed for Western weapons and battlefield innovation»«Як Україна стала місцем випробувань для західної зброї та інновацій на полі бою», то пропагандисти спотворили заголовок і назвали це «лабораторією». Однак у матеріалі справді йдеться, що Україна випробовує новітні зразки озброєння, й решта країн можуть визначити її ефективність. На противагу цьому, автори статті розповідають, як винахідлива українська армія експлуатує та лагодить зброю. Тобто вороги спотворили контекст усього матеріалу та виділили тези, які вигідні пропаганді. 

Пропагандисти поширюють цю маніпуляцію, щоб підірвати довіру українців до країн Заходу, які допомагають Україні у війні з Росією. Нібито їхня мета — не захист територіальної цілісності України, а лишень випробування своєї зброї задля власного зиску. Вороги хочуть спотворити реальність і показати, що усім нібито байдуже до долі України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись