Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Трагедією в Дніпрі Україна відвертає увагу від проривання лінії оборони у Соледарі та Бахмуті

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах й у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що Офіс Президента зробив Олексія Арестовича цапом-відбувайлом. Мовляв, все керівництво й так знало правду про падіння буцімто української ракети від ППО на житловий масив у Дніпрі, а позаштатний радник Офісу лише розповів правду. Відтак, інфопростір сповнений кадрів зруйнованого будинку в Дніпрі. У повідомленні наголошують, що високопосадовці це зробили навмисно, аби змістити акценти в інфопросторі й приховати реальну ситуацію на Бахмутському напрямку, зокрема в Соледарі.

Міністерство оборони в останньому зведенні повідомило, що окупант справді не полишає спроб загарбати Донеччину, власне Соледар і Бахмут. Ведуться тяжкі бої. Українські воїни успішно відбивають атаки «і в день, і вночі». 

Підрив житлового будинку в Дніпрі, який стався з вини Росії 14 січня, і справді є трагедією. Проте інформація про неї  потрапила в інфопростір не для того, щоби змістити акценти чи щось приховати, а саме тому, що Росія запустила ракету, яка зруйнувала дім і вбила мирних українців. У Командуванні повітряних Сил оборони наголосили, що це саме російська ракета влучила у будинок. 

Поширюючи такі меседжі, Росія намагається виправдатися й перекласти відповідальність на Україну за терористичний акт, який вчинила саме російська армія проти українців. Водночас вороги наводять нібито конкретні приклади, чому це зробила не російська армія. Скажімо, у Росії не було приводу вчиняти атаку проти мирних людей, а ось погляньмо на Україну, яка успішно використала цю ситуацію, щоб приховати свої поразки. Також такі меседжі допомагають якраз Росії зміщувати інформаційні акценти. Мовляв, варто говорити й писати про важливе — ситуацію у Бахмуті й Соледарі, а не про Дніпро.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись