Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Трагедією в Дніпрі Україна відвертає увагу від проривання лінії оборони у Соледарі та Бахмуті

Таке повідомлення ширять пропагандисти у соціальних мережах й у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що Офіс Президента зробив Олексія Арестовича цапом-відбувайлом. Мовляв, все керівництво й так знало правду про падіння буцімто української ракети від ППО на житловий масив у Дніпрі, а позаштатний радник Офісу лише розповів правду. Відтак, інфопростір сповнений кадрів зруйнованого будинку в Дніпрі. У повідомленні наголошують, що високопосадовці це зробили навмисно, аби змістити акценти в інфопросторі й приховати реальну ситуацію на Бахмутському напрямку, зокрема в Соледарі.

Міністерство оборони в останньому зведенні повідомило, що окупант справді не полишає спроб загарбати Донеччину, власне Соледар і Бахмут. Ведуться тяжкі бої. Українські воїни успішно відбивають атаки «і в день, і вночі». 

Підрив житлового будинку в Дніпрі, який стався з вини Росії 14 січня, і справді є трагедією. Проте інформація про неї  потрапила в інфопростір не для того, щоби змістити акценти чи щось приховати, а саме тому, що Росія запустила ракету, яка зруйнувала дім і вбила мирних українців. У Командуванні повітряних Сил оборони наголосили, що це саме російська ракета влучила у будинок. 

Поширюючи такі меседжі, Росія намагається виправдатися й перекласти відповідальність на Україну за терористичний акт, який вчинила саме російська армія проти українців. Водночас вороги наводять нібито конкретні приклади, чому це зробила не російська армія. Скажімо, у Росії не було приводу вчиняти атаку проти мирних людей, а ось погляньмо на Україну, яка успішно використала цю ситуацію, щоб приховати свої поразки. Також такі меседжі допомагають якраз Росії зміщувати інформаційні акценти. Мовляв, варто говорити й писати про важливе — ситуацію у Бахмуті й Соледарі, а не про Дніпро.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join