Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Дослідники аналітичної спільноти «Мольфар» встановили імена російських військових, причетних до обстрілу в Дніпрі 14 січня

У суботу, 14 січня, під час чергової масованої ракетної атаки Росії на Україну, одна з ворожих ракет влучила у багатоповерховий будинок у Дніпрі. Після влучання цілий під’їзд обвалився. За останніми даними, на місці вибуху знайшли тіла 40 загиблих, зокрема трьох дітей, про що повідомили у пресслужбі ДСНС.

Аналітики OSINT-спільноти Molfar та команда «Наші гроші. Львів» спільно провели розслідування задля встановлення усіх причетних до терористичного злочину. 

Вони опублікували прізвища всіх причетних до ракетного обстрілу, зокрема  тих осіб, що заправляли літаки та ракети перед пуском. Додатково були ідентифіковані особи, які прямо пов’язані з цим авіаційним полком, але не належать до його особового складу. 

Фахівці посилаються на публікацію у телеграм-каналі Геннадія Корбана, голови територіальної оборони у Дніпрі, який сказав, що цей злочин скоїв 52-й гвардійський важкий бомбардувальний авіаційний полк, який базується у місті Шайківка. Водночас аналітики доклали зусиль, аби ідентифікувати кожну особу з полку. 

Окрім того, фактчекери додають, що саме цей полк раніше був причетний до терористичного обстрілу ТЦ «Амстор» у Кременчуці — 27 червня 2022 року. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись