Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Голод у 2023 на території України неминучий

Таке повідомлення шириться пропагандистами у соціальних мережах й у ворожих телеграм-каналах. У ньому йдеться, що на Україну чекає масовий голод. Мовляв, дані Українського клубу аграрного бізнесу свідчать, що у 2023 році врожай зменшиться настільки, що аграрії не зможуть покрити ресурси задля продовольчої безпеки. Пропагандисти додають, що мапа, опублікована аграріями, містить у собі виділені сірим кольором території, а саме тимчасово окуповані території Росією. На їхню думку, це може свідчити, що Україна більше не цікавиться територіями, захопленими Росією. Проте це — маніпуляція.

Як з’ясували фактчекери проєкту Voxcheck, у 2023 році врожай справді зменшиться, проте Україна матиме достатньо запасів для продовольчої безпеки. УКАБ опублікував свій прогноз 16 грудня. У соцмережах навели коректні дані щодо скорочення посівних площ та врожаю у 2023 році. Представники Української зернової асоціації припускають, що врожай зменшиться на 50%. 

Однак автори прогнозу УКАБ не робили висновок, що українцям бракуватиме продовольства. Навпаки, з їхнього аналізу випливає, що врожаю вистачить і для експорту, і для внутрішнього споживання. Відтак, аграрії матимуть змогу покрити усі продовольчі потреби. 

Щодо мапи, то члени аграрного клубу не пояснили того, чому тимчасово окуповані території виділені сірим. Аналітики припустили, що це все через бої, які унеможливлюють збирання даних. 

Пропагандисти поширюють цей меседж, щоб залякати українців та викликати у них недовіру до власної держави. Нібито Україна не може забезпечити своїх людей ні продовольством, ні світлом чи газом. Вороги намагаються створити видимість того, що українцям нестерпно живеться, а держава не піклується про них, нібито, забуває.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись