Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ готували наступ на Ростов-на-Дону й Таганрог

Російські медіа та  проросійські ресурси поширюють відео, на якому російський військовий розповідає, що нібито ЗСУ готували наступ улітку 2022 року на Ростов-на-Дону і Таганрог. Про це нібито свідчать позначки на картах, знайдених на залишених українських позиціях під Авдіївкою. Це — фейк.

Як пише VoxCheck, російський військовий показує радянську, а не українську мапу. На ній немає жодних позначок українською, лише російською. Маріуполь позначений як Жданов — так місто називали з 1948 по 1989 роки. Тобто мапу створили не пізніше 1989 року. На ній також можна помітити гриф «Для служебного пользования», тоді українською правильно — «Для службового користування». Немає інформації хто саме та навіщо наносив на карту позначки, які демонструє військовий. У такий спосіб Росія чинить спроби зробити агресором Україну, підірвати її авторитет на міжнародній арені.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись